Like a local: Utrechts bier

Bier is allang niet meer dat glas pils zonder verhaal. Inmiddels is er voor ieder wat wils: van een fris witbier tot een fruitige krachtpatser. In Utrecht en omgeving wordt bier gebrouwen, dus als je op citytrip naar de Domstad gaat, mag een kleine proeverij niet ontbreken. Maar waar doe je dat?

Tuurlijk kan ik je verwijzen naar Beers & Barrels, maar daar was je zelf ook wel terecht gekomen. Daarbij zijn er ook een aantal bijzondere zaken die je zelf niet zo snel vindt. Je kent het wel; die leuke verborgen parels. Dit zijn de meest unieke plekken in alle delen van Utrecht voor een goed speciaalbiertje met een even lekkere (borrel)hap, dus pak die OV-fiets en ontdek de stad!

Café Lombok | Lombok 

In de wijk Lombok, dé melting pot van Utrecht, vind je Café Lombok in een zachtblauw hoekpand. Op de menukaart staan gerechten met een knipoog naar het Midden-Oosten. De bierkaart is een stuk lokaler, maar ook hier kun je verrassende smaken verwachten. Denk aan de bieren van Two Chefs Brewing, Bird Brewery en Oproer. Ook fijn: op het terras van Café Lombok zit je tot ’s avonds laat in de zon. Een bezoek aan Café Lombok is trouwens leuk te combineren met een wandeling door de Kanaalstraat. Hier vind je tal van winkels uit alle hoeken van de wereld: van Turkse groentenboeren tot een Afghaanse bakker en een fijne delicatessenzaak met Hongaarse wijn en lekkere kaasjes.

Drie Dorstige Herten | Museumkwartier, Centrum

Bij de Drie Dorstige Herten, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Gastvrouw Doinja wijst een zitplek aan, want staan doe je hier niet. Op de kaart staan maar liefst 140 bieren van kleinschalige brouwerijen, maar ook veel wijnen en whisky’s. Gastheer Arjen verzorgt proeverijen en voorziet gasten van een lokale snack tijdens het borrelen.

Dit bruine café wordt door nationale en zelfs internationale media geprezen om het bijzondere aanbod. Fameus is de aparte kaart vol geuze’s en kriekbieren. Een andere aanrader is de wisselende lijst met ‘bijna-op-bieren’. Vaak zijn dit bijzondere brouwsels die je niet zo snel ergens anders vindt. En om het allemaal nog sympathieker te maken, worden er aan het einde van de dag wat hapjes op de piano gezet. Gewoon van het huis.

Brouwerij Maximus | Leidsche Rijn

Het is even buiten de stad, maar dan heb je ook wat. Hier schuif je aan bij de brouwer tussen de boomgaarden van Leische Rijn. Met stoom brouwen ze hier eigenzinnige bieren in koperen vaten. In het proeflokaal van Brouwerij Maximus kun je terecht voor een mini proeverij waarbij je vier verschillende bieren van de tap proeft. Maar uiteraard schenken ze ook de klassiekers van Maximus aangevuld met seizoensbieren en specials. Als de trek toeslaat, zijn er stevige barhappen en borrelplateaus van lokale producten met een verhaal.

Taplokaal Gist | Rotsoord

Een toog met 30 taps, stoere gerechten en een zonovergoten terras aan het water. Dat is Taplokaal Gist in upcoming Rotsoord. Je drinkt er verrassende brouwsels van kleine producenten dichtbij en ver weg. Het personeel helpt je graag bij de (bijna) onmogelijke keuze uit verschillende bieren, wijnen en ciders.

En omdat bij ieder natje een droogje hoort, is er een kaart vol bier-proof-food. Want ook in de keuken wordt flink geëxperimenteerd met bier. Het resultaat? Verassende gerechten waar bier in verwerkt is; van borrelhap tot dessert.

Belgisch Biercafé Olivier | Vredenburg, Centrum

Niet onontdekt, maar wel heel erg bijzonder. Belgisch Biercafé Olivier (zeg: Olievjee) vind je op een steenworp afstand van het station en is internationaal bekend. En dat is met een reden, want achter de sobere, witte gevel schuilt een indrukwekkend schuilkerk. Onder de grote gewelven en het imposante orgel geniet je van, voornamelijk, Belgisch bier.

Het personeel heeft verstand van zaken en adviseert je graag. Neem plaats aan de lange bar met duizelingwekkend veel bieren of pak een spelletje uit de kast en nestel je aan een tafel. Voor je het weet loopt de borrel over in een Belgisch feestmaal.

Op Zuid | Hoograven

In Hoograven vind je NY style bar & restaurant Op Zuid in een oud fabriekspand aan de Vaartsche Rijn. Hier kun je terecht voor lunch, borrel en diner. Op het grote, zonnige terras aan het water is het goed toeven. Binnen heb je zicht op de open keuken met kiprotisserie, houtoven en de Josper Grill.

Op de menukaart vind je een smeltkroes aan smaken, maar vooral de bierkaart is imponerend. Er zijn ruim veertig soorten. Wist je trouwens dat Op Zuid en Belgisch Biercafé Olivier de enige twee plekken in de stad zijn (en blijven) waar ze Duvel van de tap schenken? Dit is een fijne plek om bij te komen van een drukke dag in de stad. Ook leuk: je kunt met je bootje (bijvoorbeeld gehuurd bij Greenjoy) aanmeren voor het restaurant.

Liefs,

Nadia 

Comments

Leave a Reply

You must log in to post.

Author

Tags

Nightlife
Hotspots
Restaurants
Bars
Events


Latest Travel Blogs

Creatieve hotspot Strijp-S: een must-visit in Eindhoven
Oké, bij hippe Nederlandse steden denk je misschien niet meteen aan Eindhoven. Maar dan ben jij waarschijnlijk nog niet bekend met Strijp-S. Dit voormalige bedrijventerrein van Philips is tegenwoordi... Read more...
Het Alhambra en andere parels van Granada
De stad Granada in de zuidelijke Spaanse provincie Andalusië raakt makkelijk ondergesneeuwd bij de grotere steden in Spanje met meer bekendheid. Maar dat betekent zeker niet dat Granada minder de moe... Read more...
Like a local: Utrechts bier
Bier is allang niet meer dat glas pils zonder verhaal. Inmiddels is er voor ieder wat wils: van een fris witbier tot een fruitige krachtpatser. In Utrecht en omgeving wordt bier gebrouwen, dus als je ... Read more...
26-11-2018